Onderbeen-, enkel- en voetklachten

Het bovenste enkelgewricht wordt gevormd door de uiteinden van het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). Het onderste enkelgewricht wordt gevormd door het sprongbeen (talus) en het hielbeen (calcaneus). De voet bestaat uit veel verschillende botten. De voeten en enkels vormen samen de dragers van het lichaam. Spieren en pezen rondom het onderbeen en de voet zorgen mede voor ondersteuning van het enkelgewricht. Onderbeen-, enkel- en voetklachten komen regelmatig voor, zowel bij jong als oud. Sommige klachten komen meer voor bij een specifieke leeftijdsgroep, zoals artrose. De oorzaak van de ervaren klachten kan echter verschillen. Zo ontstaan klachten bijvoorbeeld door sport, een ongeval, een verzwikking, stand van de voet, een operatie of overbelasting. Soms is een directe oorzaak niet duidelijk of ontstaan klachten geleidelijk. De oorzaak kan mede bepalend zijn voor het beleid. De benaderwijze van een acute eenvoudige verzwikking kan bijvoorbeeld anders zijn dan complexe langdurig bestaande klachten met angst voor bewegen.

Enkele voorbeelden van veel voorkomende enkel- of voetklachten zijn:
Achillespees- of kuitklachten; scheenbeenklachten; enkelverzwikking; stijfheid van de enkel; de pijnlijke reactieve enkel, voet of het onderbeen; klachten van de spieren en pezen rondom het onderbeen, de enkel of de voet; klachten aan de hiel of aan de onderkant van de voet; herstel na een breuk (fractuur) of operatie; instabiliteit van het enkelgewricht. Ook als uw klacht hier niet tussen staat, kunt u bij ons terecht voor fysiotherapeutische begeleiding.

Bij FysioDynamiek kijken wij vanuit verschillende perspectieven naar een klacht. Wij nemen hierbij onder andere het biomedische en psychosociale aspect in onze analyse mee. Onze fysiotherapeuten zoeken dan ook graag in samenspraak met u naar een passend beleid bij de door u ervaren klachten.
In onze praktijk zijn wij verbonden aan het enkel-voet netwerk van Rijnstate om zo een optimale samenwerking tussen patiƫnt en specialist te genereren. Ook is er een nauwe samenwerking met podotherapie Flipse. Indien nodig kan een van onze fysiotherapeuten een echografisch onderzoek uitvoeren.

FysioDynamiek voetklachten