Echografie

Bij FysioDynamiek maken we al sinds 2011 gebruik van echografie, altijd met de meest geavanceerde apparatuur en volgens de nieuwste inzichten. Mogelijk ken je deze techniek van de verloskundige: we brengen wat gel aan op de huid en glijden hier met een echoapparaat overheen. Zo kunnen we de verschillende weefsels in het lichaam in beeld brengen, zoals spieren, pezen, banden, botten en slijmbeurzen. We kunnen zien of er aanwijzingen zijn dat er iets aan de hand is. Is het weefsel bijvoorbeeld beschadigd, is er een verdikking te zien of is er vocht aanwezig? Je kunt zelf meekijken op de monitor. We leggen de beelden en onze bevindingen duidelijk aan je uit.

Waarom echografie?
Echografie kan een beter inzicht geven in de klachten die jij ervaart. Het kan je geruststellen als er geen (ernstige) afwijkingen zijn en je zo vertrouwen geven. Echografie is pijnloos, toegankelijk, makkelijk toepasbaar en heeft geen bijwerkingen. Aan de andere kant heeft echografie ook enkele beperkingen: niet elke lichaamsregio is geschikt om met echografie te onderzoeken en soms liggen bepaalde structuren te diep om goed in beeld te krijgen. Bij FysioDynamiek maken we de meeste echo’s bij schouderklachten, maar ook na enkelletsel, knieklachten, achillespeesproblemen en sportblessures.

Hulpmiddel
Echografie is een hulpmiddel. We stellen nooit een diagnose uitsluitend op basis van een echo. We gaan altijd eerst met je in gesprek over je klachten en bespreken alle factoren die mogelijk van invloed zijn. Zo kunnen we de echobeelden in het hele verhaal plaatsen. Op basis van dat complete verhaal stellen we een behandelplan op.

Praktisch

  • Je kunt bij Fysiodynamiek terecht voor een echo met of zonder verwijzing van je (huis)arts. Ook kan het zijn dat je behandelend fysiotherapeut je doorstuurt.
  • Als je dat wilt, kunnen we van het onderzoek een verslag naar de (huis-)arts of collega-fysiotherapeut sturen.
  • Tijdens de herstelperiode kunnen we ter evaluatie opnieuw een echo maken.
  • Een echo laten maken kost net zoveel als een normaal consult fysiotherapie. Ben je aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? Dan worden de kosten door je zorgverzekeraar vergoed.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

fysiotherapie FysioDynamiek echografie