Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut kan u helpen indien u last heeft van (lymf)oedeem. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Dit kan komen doordat het lymfesysteem niet meer optimaal functioneert. Een van de oorzaken hiervan kan (de medische behandeling bij) kanker zijn. Hierbij is het vaak een gevolg van de bestraling of de operatie, waarbij het lymfesysteem beschadigd is geraakt of er enkele lymfeklieren verwijderd zijn. Hierdoor is er een ophoping van vocht in een van de lichaamsdelen ontstaan. Andere oorzaken voor (lymf)oedeem kunnen zijn: een aangeboren afwijking van het lymfesysteem, problemen met de bloedvaten of lipoedeem. Daarnaast kan er oedeem ontstaan als gevolg van een ongeval/trauma of na een operatie. In dat geval functioneert uw lymfesysteem wel normaal, maar kan de grote hoeveelheid aan vocht (ontstaan door de operatie of het trauma) niet voldoende worden afgevoerd door het lymfesysteem.

Waaruit bestaat een behandeling van de oedeemfysiotherapeut?
De oedeemfysiotherapeut stimuleert de afvoer van vocht. Dit doen ze door middel van manuele lymfedrainage, een milde massage techniek om het vocht af te voeren naar delen van het lichaam waar het lymfesysteem wel optimaal functioneert. Deze manuele lymfedrainage wordt vaak opgevolgd door bandages, tape en therapeutisch elastische kousen om het effect te behouden en een nieuwe ophoping van vocht te voorkomen.

Tevens geven we u oefentherapie mee om de afvoer van vocht te stimuleren en leggen we u het belang van bewegen uit. We starten indien nodig met littekenbehandeling en we geven leefregels en adviezen over huidzorg mee, zodat u uw klachten zelfstandig zo goed mogelijk onder controle kunt houden.

Heeft u vragen over oedeemfysiotherapie of kunnen wij iets voor u betekenen, neem dan gerust contact met ons op.

fysiotherapie FysioDynamiek knie bovenbeen