Sensomotoriek

Sensorische Integratie 

Hulp bij de verwerking van alle prikkels die op uw kind afkomen. 

Herkent u dit? Uw kind 

 • hoort en ziet alles om zich heen 
 • moet altijd iets te friemelen hebben of iets om op te kauwen 
 • kan niet stilzitten op een stoel en is snel afgeleid 
 • is juist vaak moe en niet vooruit te branden 
 • is bang om zijn evenwicht te verliezen bij het bewegen of spelen  
 • voelt zijn eigen lichaam niet goed en heeft daardoor steeds ongelukjes 
 • lust geen voeding waar ‘stukjes’ in zitten 

 

Uit ervaring weten wij, kinderfysiotherapeuten van FysioDynamiek, dat veel kinderen hier last van hebben. En wij kunnen ze ermee helpen. 

Wat is het? 

Sensorische of sensomotorische integratie heeft te maken met de verwerking van prikkels door onze zintuigen. Hoe bepaalde prikkels bij iemand binnenkomen – nauwelijks of heel heftig en alles wat daar tussenin zit – kan van persoon tot persoon enorm verschillen. Iedereen heeft zo zijn eigen ‘prikkelprofiel’. Hoe we prikkels verwerken heeft ook invloed op onze alertheid. Je hebt een goede alertheid nodig om bijvoorbeeld leerstof goed te kunnen verwerken. 

Wij kunnen het prikkelprofiel van uw kind in kaart brengen. We doen dit o.a. met vragenlijsten die ouders en leerkrachten invullen. Aanvullend doen we observatie en onderzoek, indien nodig. Aan de hand van het profiel kunnen wij adviezen geven voor een zintuigelijk geschikte omgeving voor uw kind, zodat hij/zij beter mee kan doen thuis en op school. Voor bepaalde problemen kunnen wij ook behandelingen inzetten (overgevoeligheid voor aanraken, angst voor bewegen en hoogte). 

Voor wie en waar is het? 

Sensorische integratie is er voor alle kinderen en jongeren die problemen ondervinden op dit gebied.  

Samenwerking met ouders en school is hierbij heel belangrijk. Wij zullen u allerhande oefeningen en tips geven. De behandelingen en adviezen kunnen op de praktijk en op school worden gegeven. 

Wat is het resultaat? 

 • een gevoel van opluchting door de (h)erkenning van wat er aan de hand is 
 • een veel meer ontspannen kind 
 • handvatten om te leren focussen en concentreren 
 • altijd tips en ideeën achter de hand bij terugval 

Neem contact op

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leoniek Kuijk

Leoniek Kuijk

geregistreerd kinderfysiotherapeut, BIG 79034247004

Lees meer

Als kinderfysiotherapeut is geen dag hetzelfde. Het werken met kinderen blijft een uitdaging, omdat een kind je prikkelt tot voortdurend je fantasie te gebruiken om je doelen te bereiken. Dit past goed bij Leoniek, die eentonigheid en sleur graag uit de weg gaat. Zij is een geregistreerd kinderfysiotherapeut die veel ervaring heeft opgedaan met kinderen uit het reguliere en speciale (basis) onderwijs. Kinderen die het net wat moeilijker hebben in hun ontwikkeling hebben vooral een warme plek in haar hart. Dat kan op sociaal/emotioneel gebied zijn, gedrag, leerproblemen, waardoor het leren van motorische vaardigheden ook lastiger is. Daarvoor zijn haar specialisaties Floortime, Sherborne, Sherborne Samenspel en Sensorische Informatieverwerking een meerwaarde. Ze hoopt zo kind en ouder beter te kunnen begeleiden.

Contact: leoniek@fysio-dynamiek.nl