Geriatrie Fysiotherapie

Geriatrie fysiotherapie is een specialisme dat gericht is op de zorg van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen.

Veroudering is een natuurlijk proces. Door de huidige ontwikkelingen gericht op gezondheid en levensstijl neemt de levensduur toe. Het gevolg is dat een steeds grotere groep ouderen langer zelfstandig blijft wonen. Met het toenemen van de leeftijd komen meerdere beperkingen en/of aandoeningen. Daardoor kan de zorg voor ouderen complex zijn. De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van ouderen met deze meervoudige gezondheidsproblemen. Zij heeft de kennis van ouderdomsziekten en de daarbij passende fysiotherapeutische behandelingen. Bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, de ziekte van Parkinson, dementie of een ongeval met als gevolg een heupfractuur.

Kwaliteit van leven vergroten

Het behouden of vergroten van zelfredzaamheid en het voorkomen van achteruitgang is hierbij een uitgangspunt om de kwaliteit van leven te behouden en/of te vergroten. De geriatriefysiotherapeut werkt nauw samen met huisartsen, thuiszorg, familie , ergotherapeuten en mantelzorgers.

Het onderzoek

Tijdens de eerste afspraak worden uw klachten in kaart gebracht. Deze intake bestaat uit een vraaggesprek en een bewegingsonderzoek. Tijdens het vraaggesprek wordt uw gezondheid besproken. In het bewegingsonderzoek wordt gekeken naar uw dagelijks functioneren en gekeken naar de eigenschappen spierkracht, uithoudingsvermogen en balans. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze eigenschappen belangrijk zijn voor het dagelijks functioneren van ouderen,

Aan de hand van uw hulpvraag en op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan zowel bij u thuis als op de praktijk gegeven worden.

 

Waarvoor kunt u bij de fysiotherapeut terecht?

  • oefentherapie gericht op het behouden of herwinnen van mobiliteit, kracht, balans en conditie waardoor u zo zelfstandig mogelijk in uw dagelijks leven kunt blijven functioneren.
  • informatie over valpreventie
  • begeleiding en advies wanneer u afhankelijk wordt van hulpmiddelen
  • aanpassingen aan de leefomgeving bij (dreigend) verlies van zelfstandigheid
  • pijnklachten t.g.v. artrose en/of osteoporose
  • advies en begeleiden van gezinsleden, andere zorgverleners en uw mantelzorger
  • beweeggroepen voor ouderen

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wanneke de Boer

Wanneke de Boer

fysiotherapeut/geriatrisch fysiotherapeut , BIG 69040252104

Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl

Lees meer

Wanneke doet haar werk als fysiotherapeut met veel plezier en betrokkenheid bij zowel jonge als oudere mensen. Zij heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan door verschillende opleidingstrajecten te volgen, waaronder CranioSacraalTherapie, Cupping, Medical Taping en in juli 2018 heeft zij haar Masteropleiding Fysiotherapie in de Geriatrie afgerond. Verder denkt zij graag praktisch na over hoe zij haar patiënten zoveel mogelijk een behandeling op maat kan geven. Dit geldt speciaal voor onze oudere mensen zodat ook zij zo lang mogelijk gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen, met daarbij ook de aandacht voor de mantelzorgers. Hiervoor wil zij zich graag inzetten om te zien wat de klachten zijn door het opstellen van een onderbouwd behandelplan zodat zij samen met u kan werken aan uw herstel.

Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl