Wat is Claudicatio Intermittens?
Patienten met Claudicatio Intermittens hebben pijn bij het lopen door slagaderverkalking in de benen. Na een bepaalde afstand gelopen te hebben, moeten patiënten stoppen met lopen, omdat zij pijn of kramp in de benen krijgen ten gevolge van zuurstofgebrek in de spieren. Na enige minuten rust kunnen zij het lopen weer hervatten. Omdat mensen proberen de klachten te verbloemen door net te doen alsof ze etalages aan het bekijken zijn, wordt claudicatio intermittens in de volksmond vaak ‘etalagebenen’ genoemd.
Etalagebenen worden veroorzaakt als gevolg van afzetting van vet in de wand van de slagader en verharding of ‘verkalking’ van de wand van slagaders kan er een vernauwing ontstaan. Het proces van slagaderverkalking noemen we atherosclerose. Slagaderverkalking komt bij alle mensen voor naarmate men ouder wordt, Een aantal factoren versneld dit proces. Roken en een ongezonde leefstijl zijn de grootste boosdoeners. De behandeling is erop gericht om problemen door de klachten te beperken, tolerantie voor de pijn te vergroten en de risicofactoren voor aderverkalking te verminderen en bestaat uit looptherapie.
Werkwijze
De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw beperkte bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie , doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 x per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit traingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
Looptraining
Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden , gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten!
Looptherapie in het kort
- Vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen!
- Het is belangrijk dat u het lopen kunt volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining
- Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren
- Bent u op zoek naar een gecertificeerde fysiotherapeut voor looptherapie? Bij ons bent u aan het juiste adres!
Neem contact op

Wanneke de Boer
fysiotherapeut/geriatrisch fysiotherapeut , BIG 69040252104
Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl
Wanneke doet haar werk als fysiotherapeut met veel plezier en betrokkenheid bij zowel jonge als oudere mensen. Zij heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan door verschillende opleidingstrajecten te volgen, waaronder CranioSacraalTherapie, Cupping, Medical Taping en in juli 2018 heeft zij haar Masteropleiding Fysiotherapie in de Geriatrie afgerond. Verder denkt zij graag praktisch na over hoe zij haar patiënten zoveel mogelijk een behandeling op maat kan geven. Dit geldt speciaal voor onze oudere mensen zodat ook zij zo lang mogelijk gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen, met daarbij ook de aandacht voor de mantelzorgers. Hiervoor wil zij zich graag inzetten om te zien wat de klachten zijn door het opstellen van een onderbouwd behandelplan zodat zij samen met u kan werken aan uw herstel.
Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl