Adem en ontspanningstherapie

Ademen is van levensbelang en zolang je leeft speelt de ademhaling een rol in je leven. In- en uitademen is een onbewust, altijd aanwezig patroon en prachtig zichtbaar bij baby’s, die zich nog van geen spanning bewust zijn. In hun slaap zie je het buikje rustig op en neer deinen in het ademritme.

Wanneer we volwassen worden en ons bewust worden van het ademen, merken we vaak dat de ademhaling wordt vastgezet, “de adem stokt” onder invloed van spanningen. En als die spanningen te lang bestaan kunnen deze het totale adempatroon verstoren, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan variërend van benauwdheidpaniekgevoelens, maar ook buikklachten.

In onze praktijk worden adem-en ontspanningstherapie gegeven volgens de principes van Mobilizing Awareness en de basisprincipes van de methode Van Dixhoorn.

Mobilizing Awareness® is ontwikkeld door Servaas Mes en is gebaseerd op het werk van Matthias Alexander, Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna. Het is een eenvoudige behandelmethode, die zich kenmerkt door rustige oefeningen. Het accent ligt op bewust voelen van het lichaam voor, tijdens en na het bewegen in combinatie met de ademhaling. Je lichaamshouding, bewegingspatronen, ademhaling en emoties veranderen. Dit leidt tot een algehele verbetering van het lichamelijk welzijn. Je kunt het effect van deze verandering tijdens de behandeling merken. Vervolgens leer je hoe je dit kunt gebruiken on je dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens zitten, staan en lopen.

De basisprincipes van de methode Van Dikshoorn sluiten hier prachtig op aan. Ook in deze methode worden aandachts-,adem- en bewegingsoefeningen uitgevoerd. De oefeningen en instructies kunnen zowel liggend, zittend als staand zijn. Daardoor sluiten deze aan bij de houdingen in het dagelijks leven. Soms worden er ook handgrepen toegepast door de therapeut waardoor het effect van een oefening nog beter gevoeld kan worden.

In samenwerking met Hierhebikpijn.nl

Encyclopedie

 

Neem contact op

Wanneke de Boer

Wanneke de Boer

fysiotherapeut/geriatrisch fysiotherapeut , BIG 69040252104

Lees meer

Wanneke doet haar werk als fysiotherapeut met veel plezier en betrokkenheid bij zowel jonge als oudere mensen. Zij heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan door verschillende opleidingstrajecten te volgen, waaronder CranioSacraalTherapie, Cupping, Medical Taping en in juli 2018 heeft zij haar Masteropleiding Fysiotherapie in de Geriatrie afgerond. Verder denkt zij graag praktisch na over hoe zij haar patiënten zoveel mogelijk een behandeling op maat kan geven. Dit geldt speciaal voor onze oudere mensen zodat ook zij zo lang mogelijk gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen, met daarbij ook de aandacht voor de mantelzorgers. Hiervoor wil zij zich graag inzetten om te zien wat de klachten zijn door het opstellen van een onderbouwd behandelplan zodat zij samen met u kan werken aan uw herstel.

Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl

Betty van Vulpen

Betty van Vulpen

Geregistreerd bekkenfysiotherapeut, BIG 19033762904

Lees meer

Betty is sinds 1977 fysiotherapeut en sindsdien werkzaam geweest in verschillende werkvelden van het vak. De laatste twintig jaar heeft zij zich gespecialiseerd in klachten van het bekken en de bekkenbodem. Haar belangstelling voor de bekkenfysiotherapie is ontstaan vanuit het geven van zwangerschapsyoga. Door de begeleiding van zwangeren en het ontstaan van klachten tijdens de zwangerschap heeft zij zich verdiept in alle mogelijke behandelingen. Sinds 2000 is zij officieel geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Om zich verder te verdiepen in de bekkenproblematiek heeft zij de opleiding Methode Spierkettingen volgens Busquet gevolgd. Door die methode is zij beter in staat om klachten zonder aanwijsbare ziekteoorzaak, de zogenoemde functionele klachten, te behandelen. Ademhaling, ontspanning, lichaamsbewustwording en het ervaren van de invloed van stress op het lichaam zijn bijna altijd een onderdeel van de therapie. Actief en lerend bezig zijn in dit vakgebied blijft inspirerend. Chronische bekkenpijn bij zowel vrouwen als mannen is een gebied dat een specifieke aanpak vraagt en nu ook door haar met Dry Needling wordt behandeld. Verder heeft Betty zich ontwikkeld op het gebied van Mobilizing Awareness , een behandelmethode welke is gericht op het bewust bewegen van uw lichaam op een natuurlijke wijze. Tevens behandeld Betty pijnproblemen rondom de stuit met de NIMOC methode. 

Contact: betty@fysio-dynamiek.nl