Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is gericht op het voorkomen en behandelen van klachten binnen het gehele gebied van buik-bekken- en lage rug bij vrouwen, mannen en kinderen. Een klacht in uw bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd.

Klachten

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Het kan bijvoorbeeld ontstaan na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten of met psychische factoren zoals verdriet, onderdrukte emoties of een zware mentale belasting.

Veel voorkomende klachten zijn:

 • ongewild verlies van urine tijdens inspanning ( stress-incontinentie)
 • urineverlies tijdens niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
 • ongewild verlies van ontslasting ( faecale incontinentie)
 • het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting ( obstipatie)
 • verzakking van een van de buikorganen (prolaps)
 • pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen, liespijn
 • seksuele problemen samenhangend met stoornissen van de bekkenbodemfunctie

Het onderzoek

Uw eerste afspraak bestaat uit  een uitgebreid vraaggesprek en een fysiotherapeutisch onderzoek. Hiervoor worden 60 minuten voor u gereserveerd (dit zijn 2 behandelingen die gedeclareerd worden. )Indien blijkt dat de klachten veroorzaakt of beïnvloed worden door de bekken-bodemspieren kan een inwendig onderzoek naar het functioneren van deze spieren deel uitmaken van de behandeling. Voor dit inwendig onderzoek vragen wij u altijd toestemming. Het onderzoek kan naast een palpatie (voelen) van de bekkenbodemspieren (vaginaal of rectaal) ook bestaan uit een beoordeling van deze spieren via een oppervlakte-EMG: dit wordt bio-feedback genoemd. U kunt bij dit onderzoek meekijken zodat u zelf ook beter inzicht krijgt wat deze spieren doen. Voor het uitvoeren van het oppervlakte-EMG wordt er gebruik gemaakt van probes (electrodes).

Een ander onderzoek beoordeelt het gevoel van aandrang van de dikke darm. Hiervoor wordt een rectale ballon gebruikt. Deze kan ook tijdens de therapie worden gebruikt om voortgang te beoordelen en/of te bevorderen. Tijdens het eerste consult wordt met u besproken welke onderzoeken wenselijk zijn. U kunt te allen tijde vragen stellen.

Op locatie Schuytgraaf bestaat er tevens de mogelijkheid om via echografie de bekkenbodemspieren te onderzoeken.

De behandeling

Na het onderzoek wordt de behandeling gestart waarin aandacht kan worden besteed aan:

 • informatie over oorzaken en gevolgen van uw klacht
 • adviezen over voedingm drinken en toiletgedrag
 • adviezen over en het aanleren van de juiste houdingen en bewegingen
 • het leren voelen van de spieren van het bekken en de bekkenbodem
 • bewustwording van spanning in het buik- en bekkengebied
 • de invloed van het middenrif en de ademhaling
 • het aanleren van uithoudingsvermogen en het op het juiste moment aanspannen van de spieren
 • het trainen van kracht en op lengte brengen van rug-, buik-, been- en bekkenbodemspieren
 • het oefenen van de stabiliteit van het bekkengebied

Tijdens of aan het einde van uw behandeling wordt een rapport geschreven aan de verwijzend arts zodat deze op de hoogte blijft van de situatie.

Bekken

Het bekken bestaat uit heiligbeen, het linker- en rechter heupbeen en schaambeen. Deze botten worden bij elkaar gehouden door banden, kapsels en spieren. Tussen het heiligbeen en de heupbeenderen is een geringe beweeglijkheid mogelijk evenals bij het schaambeen. De functie van het bekken is het overbrengen van de krachten van de benen naar de romp en omgekeerd. De spieren in de lage rug, buik en bekken spelen een grote rol bij de stabiliteit van het bekken tijdens de verschillende houdingen en bewegingen.

Bekkenpijn

Wanneer u zwanger bent kunt u last krijgen van bekkenpijn, of zoals het vroeger genoemd werd: bekkeninstabiliteit. De zwangerschapshormonen zorgen voor het oprekken van de buikspieren en het verweken van kapsels en banden van het bekken. Hierdoor kunnen de botten van het bekken iets anders gaan staan, waardoor er pijnklachten ontstaan in de schaamstreek, heupen, liezen en/of het stuitje. De spieren kunnen daardoor in een iets ander patroon functioneren, waardoor zij eerder verkrampen en pijnlijk worden. Lopen, traplopen , lang zitten en omdraaien in bed kunnen pijnlijk worden. Na de bevalling verdwijnen deze klachten bij een groot aantal vrouwen spontaan. Echter, een aantal vrouwen zullen nog behandeld moeten worden om de balans weer te herstellen. Deze klachten kunnen ook optreden na een val of ongeval en gaan dan vaak samen met lage rugpijn of liespijn.

Bekkenbodem

De bekkenbodemspieren hebben drie functies: het sluiten en openen van de plasbuis, de anus en de vagina en het ondersteunen van de buikorganen ( blaas, darmen en baarmoeder). De spieren hebben voor deze functies kracht en uithoudeingsvermogen nodig. En niet te vergeten souplesse. Zij moeten kunnen spannen en ontspannen. Het is belangrijk deze veelal onbewuste spieren te leren voelen zodat de functies hersteld kunnen worden.

Onze bekkenfysiotherapeuten Betty van Vulpen, Mieke van den Dungen en Alina Dubrovina staan geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB). Dit is een lidvereniging van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Neem contact op

Promotiefilm Bekkenfysiotherapie-SD
Klik op onderstaand symbool meer informatie over de nieuwste bekkenbodem-app
Betty van Vulpen

Betty van Vulpen

Geregistreerd bekkenfysiotherapeut, BIG 19033762904

Lees meer

Betty is sinds 1977 fysiotherapeut en sindsdien werkzaam geweest in verschillende werkvelden van het vak. De laatste twintig jaar heeft zij zich gespecialiseerd in klachten van het bekken en de bekkenbodem. Haar belangstelling voor de bekkenfysiotherapie is ontstaan vanuit het geven van zwangerschapsyoga. Door de begeleiding van zwangeren en het ontstaan van klachten tijdens de zwangerschap heeft zij zich verdiept in alle mogelijke behandelingen. Sinds 2000 is zij officieel geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Om zich verder te verdiepen in de bekkenproblematiek heeft zij de opleiding Methode Spierkettingen volgens Busquet gevolgd. Door die methode is zij beter in staat om klachten zonder aanwijsbare ziekteoorzaak, de zogenoemde functionele klachten, te behandelen. Ademhaling, ontspanning, lichaamsbewustwording en het ervaren van de invloed van stress op het lichaam zijn bijna altijd een onderdeel van de therapie. Actief en lerend bezig zijn in dit vakgebied blijft inspirerend. Chronische bekkenpijn bij zowel vrouwen als mannen is een gebied dat een specifieke aanpak vraagt en nu ook door haar met Dry Needling wordt behandeld. Verder heeft Betty zich ontwikkeld op het gebied van Mobilizing Awareness , een behandelmethode welke is gericht op het bewust bewegen van uw lichaam op een natuurlijke wijze. Tevens behandeld Betty pijnproblemen rondom de stuit met de NIMOC methode. 

Contact: betty@fysio-dynamiek.nl

Mieke van den Dungen

Mieke van den Dungen

geregistreerd bekkenfysiotherapeut, BIG 19033515604

Lees meer

Mieke van den Dungen was al jaren met veel plezier aan het werk als fysiotherapeut, maar na haar specialisatie als bekkenfysiotherapeut in 2005 is er nog een dimensie bij gekomen. Met elke nieuwe patiënt probeert ze de stukjes van de puzzel op te lossen: wat is er precies aan de hand, wat zou de patiënt willen, wat kunnen we er samen aan doen? Sinds haar afstuderen in 1978 heeft ze allerlei bijscholingen gevolgd waaronder Cyriax, Manuele therapie Marsman, functionele looptraining, McKenzie, Mobilising Awareness, TENS. Met veel enthousiasme is Mieke nog elke dag heel blij met de keuze voor dit vak!

Contact: mieke@fysio-dynamiek.nl