Valpreventie

Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Jaarlijks worden in Nederland 97.400 65-plussers na een val behandeld op een afdeling voor Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis: ofwel elke 5 minuten valt een 65-plusser.

Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Dit kan leiden tot valangst, functionele achteruitgang en het vermijden van activiteiten zoals het niet meer gaan koffiedrinken bij kennissen of familie; niet meer naar de kaart-, gymclub gaan etc. Door het vermijden van activiteiten verslechterd de conditie, functionele achteruitgang met kans of verminderde mobiliteit en eenzaamheid tot gevolg.

De Sint Maartenskliniek heeft een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld. Het Vallen Verleden Tijd programma is voor gezonde ouderen het enige valpreventieprogramma in Nederland waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het ook echt goed werkt. De kans op valpartijen onder ouderen lijkt aanzienlijk af te nemen als men een valpreventie cursus volgt. Deelnemers krijgen vaak meer zelfvertrouwen en de angst om te vallen verminderd.

Vallen Verleden Tijd

Het primaire doel van het Vallen Verleden Tijd programma is het verminderen van het aantal valincidenten bij thuiswonende ouderen met verhoogd valrisico op basis van mobiliteitsproblemen, valhistorie of valangst, Zij dienen in staat te zijn om 15 minuten te kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Secondaire doelen zijn het bewust worden van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en verbeteren van activiteitenniveau, mobiliteit en balans. De fysiotherapeuten van FysioDynanmiek zijn opgeleid om deze cursus te mogen geven.

Inhoud training

Het programma vindt plaats in groepsverband (max. 5 personen) en betsaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur, 1 dag per week. Het doel van de lessen is het voorkomen van vallen en vertrouwen krijgen als er toch een val plaatsvindt.

Voor en na het programma heeft u individueel een afspraak bij de begeleidende fysiotherapeut om enkele loop-en balanstesten te doen. Zo kan de fysiotherapeut uw instap- en eindniveau , de doelstellingen en het persoonlijke effect bepalen.

Voorwaarden voor deelname:

  • Minimaal 15 minuten kunnen lopen zonder hulpmiddel
  • Geen sprake van osteoporose

De 3 pijlers van deze cursus zijn:

  • Een hindernisbaan waarin het omgaan met obstakels uit het dagelijks leven wordt geoefend, die zowel binnen-als buitenshuis voorkomen.
  • Tijdens een sport- en spelgedeelte leert u veilig te bewegen in een drukke omgeving en leren omgaan met dubbeltaken.
  • Oefenen om veilig te vallen en weer leren opstaan m.v.b. dikke valmatten: hoe doe je dat, waar moet je op letten?

Bel voor meer informatie 026-3612093 of stuur direct een mail aan de begeleidend fysiotherapeute.

Neem contact op

Wanneke de Boer

Wanneke de Boer

fysiotherapeut/geriatrisch fysiotherapeut , BIG 69040252104

Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl

Lees meer

Wanneke doet haar werk als fysiotherapeut met veel plezier en betrokkenheid bij zowel jonge als oudere mensen. Zij heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan door verschillende opleidingstrajecten te volgen, waaronder CranioSacraalTherapie, Cupping, Medical Taping en in juli 2018 heeft zij haar Masteropleiding Fysiotherapie in de Geriatrie afgerond. Verder denkt zij graag praktisch na over hoe zij haar patiënten zoveel mogelijk een behandeling op maat kan geven. Dit geldt speciaal voor onze oudere mensen zodat ook zij zo lang mogelijk gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen, met daarbij ook de aandacht voor de mantelzorgers. Hiervoor wil zij zich graag inzetten om te zien wat de klachten zijn door het opstellen van een onderbouwd behandelplan zodat zij samen met u kan werken aan uw herstel.

Contact: wanneke@fysio-dynamiek.nl