Manuele Therapie

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie waarbij de mens als geheel centraal staat. Uitgangspunt van de behandeling is niet puur uw klacht, maar ook de manier waarop u deze beleeft en de invloed die hij heeft op uw dagelijks functioneren.

De klacht in beeld

We beginnen met het afnemen van een uitgebreide anamnese. We kijken daarbij naar uw fysieke en mentale gesteldheid en naar hoe u functioneert in uw sociale omgeving ( thuissituatie, werk, school). Aan lichamelijke klachten ligt namelijk vaak een combinatie van factoren ten grondslag.

De behandeling

Als we de klacht en de achterliggende oorzaak inzichtelijk hebben gemaakt, stellen we een behandelplan op en gaan we van start. De behandeling zal primair zijn gericht op een verbetering van de bewegingsstoornis, van de pijn of de stijfheid die u ervaart, en die u belemmert.

Vooruitgang

De effecten van manuele therapie zijn vaak al direct merkbaar: u kunt weer beter bewegen en de pijn neemt af. Voor en na iedere behandeling evalueren we kort: hoe is het gegaan? Geeft de behandeling het gewenste resultaat? Moeten we hem misschien bijstellen? Daarnaast geven we u adviezen over wat u in het dagelijks leven kunt doen ( of juist moet laten) om verdere vooruitgang te boeken en klachten in de toekomst te voorkomen. Zo krijgt u inzicht in gezond bewegen.

Behandeling op maat

Omdat u als patiënt centraal staat, is een behandeltraject op maat gegarandeerd. Samen kijken we wat voor u het beste is en zorgen we ervoor dat u uw bewegingsvrijheid weer terugkrijgt.

FysioDynamiek : daar zit beweging in!

MANUELE THERAPIE

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een erkende post-HBO of universitaire opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het menselijk lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. De manueel therapeut hanteert een bio-psychosociale benadering van de bewegingsstoornis. Dat wil zeggen dat hij  niet alleen naar de klacht zelf kijkt, maar ook naar het totaalbeeld: wie is de patiënt en hoe functioneert hij in het dagelijks leven?

Verder worden in de manuele therapie specifieke behandelingstechnieken toegepast; bepaalde handgrepen en therapeutische oefenvormen. Behandeling vindt overwegend plaats door het passief bewegen van gewrichten, spieren en zenuwstructuren. Afhankelijk van het doel van de behandeling, bijvoorbeeld pijndemping of vermindering van stijfheid, zal de beweging in een bepaalde graad en in een bepaald ritme worden gegeven. Meestal gebeurt dit oscillerend ( in kleine, snelle, ritmische bewegingen), soms via aanhoudende rek. Als deze zogenaamde mobilisatie onvoldoende effect heeft, gaat de therapeut vaak over tot manipulatie. Hierbij ervaart de patiënt meestal een knakkend gevoel/ geluid.

Ook andere behandelingsvormen, zowel actief als passief, spelen binnen de manuele therapie een rol, bijvoorbeeld spierrevalidatie ( ‘finetuning muscles’) , neurodynamische behandelingen, zelfmanagementstrategieën, algemene coördinatie en uithoudingsvermogen. Belangrijk hierbij is dat elke behandelingsvorm op zijn klinische waarde wordt getoetst. Bij manuele therapie is er daarom letterlijk en figuurlijk voortdurend contact tussen de patiënt en de therapeut.

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Danielle Baaijen

Danielle Baaijen

fysiotherapeut/manueel therapeut , BIG 49051677504

Lees meer

Als het om kwaliteit van bewegen gaat, bent u bij Daniëlle aan het juiste adres. Voordat ze fysiotherapie ging studeren is Daniëlle professioneel danseres geweest. Door haar bijzondere achtergrond en ervaring weet zij als geen ander hoe het is als je door pijn en blessures niet goed kunt functioneren. Ze beseft maar al te goed wat het betekent als je lichaam niet doet wat je ervan verlangt.

Daniëlle is een zeer betrokken fysio-manueel therapeute met een scherp oog voor detail. Hierdoor voelt en ziet zij vaak dingen die voor andere fysiotherapeuten verborgen blijven. Daarnaast maakt zij in haar praktijk gebruik van echografie. De unieke combinatie van betrokkenheid, klinische expertise op het gebied van houding en beweging en echografie maakt dat u van Daniëlle fysiotherapeutische zorg op maat krijgt!

Aandachtsgebieden:
– Kinetic control
– Manuele therapie
– Inzicht krijgen in hoe het werkt (pijneducatie, weefselherstel, gezond bewegen)

Contact:  danielle@fysio-dynamiek.nl

Johan van Lieshout

Johan van Lieshout

fysiotherapeut/manueel therapeut, BIG 29051909804

Contact: johan@fysio-dynamiek.nl

Lees meer

Maak een afspraak met Johan en u weet zeker dat u terecht komt bij een ervaren en betrokken fysio-manueel therapeut. Deze voormalig Nederlands kampioen speerwerpen heeft zich na zijn opleiding fysiotherapie gespecialiseerd als manueel therapeut. Doordat hij zelf ook diverse malen ernstig geblesseerd is geweest, kan Johan zich gemakkelijk in de beleving van de patiënt verplaatsen. Hierdoor weet hij als geen ander wat een blessure en pijn met u kunnen doen. Hij realiseert zich echter ook dat het lichaam beschikt over een bijzonder vermogen tot herstel. Daarom zorgt hij ervoor dat u zich bewust wordt van uw eigen aandeel in het ontwikkelen en in stand houden van de klachten waarvoor u hulp zoekt. Door een appel te doen op deze bewustwording en waarneming bent u in staat om zelf uw houdings-en bewegingsgedrag bij te sturen, waardoor het lichaam zich op natuurlijke wijze kan herstellen of aanpassen. Waar nodig zet Johan zijn manueeltherapeutische vaardigheden in en neemt hij u mee in de wereld van de oefentherapie en revalidatietraining. Hij daagt u uit om bewust te ervaren hoezeer zijn aanpak effect heeft op uw welzijn!

Contact: johan@fysio-dynamiek.nl

Wilfred Wilbrink

Wilfred Wilbrink

fysiotherapeut/manueel therapeut/orofaciaal therapeut, BIG 9904247004

Contact: wilfred@fysio-dynamiek.nl

Lees meer

Zoeken naar de best mogelijke oplossing voor de klachten die u heeft is zijn uitgangspunt voor uw behandeling. Interesse in "wat de mens beweegt" en de nieuwsgierigheid naar "hoe dat bewegen tot stand komt" is zijn drive om zich in te zetten voor uw herstel. De rode draad in zijn benadering is samen trachten inzicht te krijgen in de relaties tussen uw klachten en de consequenties hiervan voor u in uw dagelijks leven. Belemmeringen van het unieke vermogen tot herstel of aanpassing van het menselijk lichaam kunnen op verschillende vlakken aanwezig zijn. Met de inzet van u als patiënt en zijn specialistische kennis op het gebied van orofaciale fysiotherapie en manuele therapie wil hij u  middelen aanreiken om regie te nemen in uw eigen herstel. Door zijn aanstelling als kerndocent Orofaciale Fysiotherapie bij het Masterprogramma Musculoskeletale Revalidatie aan de HAN wordt hij daarbij in staat gesteld om met u volgens de meest recente inzichten te werken aan uw herstel. U maakt hier zelf een actief onderdeel van uit!

Contact: wilfred@fysio-dynamiek.nl